(+48) 690 565 165 kontakt@pysznieizdrowo.pl

Wpisz kod pocztowy i sprawdź czy wysyłamy do Twojego regionu

Marchewka – Pomarańczowa, słodka z ziemi wyrwana pyszna w surówce i gotowana

Marchewka – Pomarańczowa, słodka z ziemi wyrwana pyszna w surówce i gotowana

W jaki sposób marchewka pomaga i wspomaga w poprawnym funkcjonowaniu naszego organizmu?

Zawiera bogactwo witamin i minerałów które korzystnie wpływają na nasze funkcjonowanie, przez co powinna znaleźć si ę w naszym codziennym jadłospisie.
Marchew zawiera dużo barwników które jednocześnie są przeciwutleniaczami takimi jak luteina, zeaksantyna, likopen oraz beta – karoten który jest prowitaminą A, w naszym organizmie zmienia postać na witaminę A która między innymi odpowiada za dobry wzrok.
Za przebieg przemian metabolicznych odpowiadają śladowe ilości molibdenu, który jest rzadko występującym pierwiastkiem. W marchwi również znajdziemy witaminy takie jak: C, tiamina, ryboflawina, niacyna, B6, kwas foliowy, K oraz minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Jest niskokaloryczna i wysoko błonnikowa, więc poleca się ją osobie będącej na diecie. W postaci surowej ma niski indeks glikemiczny więc spokojnie mogą cieszyć się jej smakiem również osoby zmagające się z cukrzycą. Należy jedynie pamiętać że gotowanie czy jakakolwiek obróbka termiczna zwiększa ten parametr nawet trzy razy. Należy jeść ją z głową, przez wysoką zawartość witaminy A – przedawkowanie może przyczynić się do powiększenia wątroby, nadpobudliwości czy zaburzeń wzroku. Beta – karoten w nadmiernych ilościach prowadzi do problemów skórnych – nasza skóra może przybrać odcień pomarańczowy. Pektyny zawarte w marchwi obniżają poziom cholesterolu przez co działają antymiażdżycowo.
Jest bardzo wszechstronnym warzywem jeśli chodzi o kuchnie: gotowanie, smażenie, duszenie. Często nadaje wspaniały smak surówką czy jako dodatek do koktajli warzywno – owocowych.
Marchewka Dordogne jest już dostępna w naszym sklepie:
    Close Menu
    ×

    Koszyk