Jeden mały ząbek – moc korzyści.
Jego specyficzny zapach i smak ma zwolenników ale i też przeciwników. Mimo tego ma bogactwo cennych witamin (C, B1, B2, PP, prowitamina A), minerałów (potas, wapń, magnez) oraz mikroelementy (kobalt, chrom, nikiel). Jednak mimo tego najcenniejsze są olejki eteryczne, które zawierają siarczki i allicyne. Dowody naukowe dowodzą że przy infekcjach układu oddechowego i wirusowych to on właśnie najlepiej wspomaga organizm. Czosnek ma właściwości przeciwzakrzepowe i działa podobnie jak aspiryna. Zmniejsza lepkość krwi, wpływa na działanie śródbłonka naczyniowego, czego skutkiem jest rozkurcz naczyń krwionośnych, przez który można zapobiec zawałowi serca i udarowi. Zmniejsza zmiany miażdżycowe oraz powstrzymuje działanie enzymu ACE który odpowiada za regulacje ciśnienia krwi zaś badania potwierdziły że regularne spożywanie obniża ciśnienie krwi. Przyśpiesza wydzielanie żółci, pracę jelit dzięki czemu zapobiega powstawaniu wzdęć dlatego z tego powodu powinno się go dodawać do ciężkostrawnych potraw.