Buraki – przepis na odporność, dłuższą młodość i zapobieganie nowotworów.
To tylko początek korzyści z spożywania tego warzywa. Za to wszystko odpowiadają betalainy,
witaminy ( C, tiamina, ryboflawina, niacyna, B6, kwas foliowy, A, E, K) oraz minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk)
Wzmacniają układ krwionośny, same w sobie nie mają dużej ilości żelaza ale medycyna
naturalna już od bardzo dawna uważa że buraki są dobrym środkiem krwiotwórczym.
Zapobiegają także anemii oraz wspomagają w leczeniu białaczki a zawarte w nich barwniki
są silnymi przeciwutleniaczami i zwiększają czterokrotnie przyswajanie tlenu przez komórki.
Kwas foliowy którego buraki mają całe bogactwo pomaga w prawidłowym rozwoju
dziecka ale również pomaga usunąć homocysteinę z krwiobiegu – wysoki jej poziom może wywołać choroby serca.
Podobnie jak inne warzywa, buraki mają w składzie betaniny – antyutleniacze które chronią przed
działaniem wolnych rodników. Stąd Buraki mogą pomóc powstrzymać lub zwalczyć raka.
Cukrzycy nie powinni spożywać tego warzywa ponieważ ma wysoki indeks glikemiczny
Buraki dostępne w naszym sklepie:
https://pysznieizdrowo.pl/sklep/warzywa/buraki-czerwone-podluzne/