Owoce sezonowe, borówka, jagoda, porzeczka. Co łączy te trzy owoce? O dziwo bardzo wiele. Prócz tego, że są owocami sezonowymi, podobnej barwy oraz przeważnie niewielkich rozmiarów to jednak kryją w sobie ogromną ilość witamin oraz właściwości, które sprzyjają Naszemu zdrowiu. W tym artykule pokrótce przyjrzymy się każdemu z osobna.
-
Borówka amerykańska
Borówka amerykańska to bardzo słodki owoc z rodziny wrzosowatych, który wywodzi się z Ameryki Północnej, a obecnie uprawiany jest w wielu krajach na całym świecie. Wraz z jagodą należy do tej samej rodziny. Owoc ten często nazywany jest błękitnym skarbcem ze względu na liczne właściwości zdrowotne, dzięki temu został zaliczony do grona „superfooda”.
W okresie letnim borówki amerykańskie często dekoruje swą obecnością liczne stragany i choć owoc ten nie należy do tanich owoców to powinniśmy postarać się, aby w tym właśnie okresie chętnie po niego sięgać.
Spożywanie tego owocu zdecydowanie wyjdzie nam na dobre. Borówka amerykańska jest źródłem witamin A, C i E, minerałów takich jak potas, wapń, fosfor, sód, żelazo oraz magnez, a także błonnika pokarmowego, a prócz tego jest również idealnym antyoksydantem. W swym składzie zawiera flawonoidy, które chronią nasze organizmy przed wolnymi rodnikami. Regularne spożywanie borówek obniża ciśnienie krwi, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko choroby serca.
Wiele korzyści odniesie również nasz mózg, ponieważ borówka poprawia pamięć oraz koncentrację. Jedzenie tego smacznego owocu pozytywnie wpływa na nasze oczy, ale również wspomaga odporność naszego organizmu.
Warto pamiętać, aby borówki amerykańskie spożywać na surowo, ponieważ na skutek obróbki tracą swoje zdrowotne właściwości.

-
Jagody
Choć jagoda pochodzi z tej samej rodziny roślin wrzosowatych co borówka to jednak są zupełnie innego gatunku. Jagoda jest łatwo dostępnym owocem, którego możemy skosztować podczas wędrówki do lasu, ale i nawet podczas tych górskich – wystarczy tylko dokładnie się rozejrzeć, a potem już tylko zrywać i kosztować, ale dopiero po wcześniejszym ich umyciu o czym należy koniecznie pamiętać. Jeśli jednak nie uda nam się zasmakować jagód prosto z krzaczka warto latem wybrać się na pobliski targ i zaopatrzyć się w ten letni, a zarazem smaczny owoc, który intensywnie zabarwi nasz język na fioletowy kolor, a naszemu organizmowi dostarczy witamin.
Jagody tak samo jak borówka amerykańska zawiera w sobie sporą dawkę niezbędnych witamin takich jak witaminy A, B, C i PP, prócz tego minerały takie jak cynk, selen, miedź oraz mangan. Ale witaminy i minerały to nie wszystko. W swym składzie posiadają również duże ilości procyjanidów, antocyjanów, karotenoidów, pektyn, flawonoidów oraz soli mineralnych. Antocyjany chronią naszą skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, zaś flawonoidy neutralizują działania wolnych rodników, co chroni naszą skórę przed wcześniejszym jej starzeniem.
Spożywanie jagód skutecznie oczyszcza nasz organizm ze szkodliwych oraz zbędnych produktów przemiany materii, a także z toksyn. Wprowadzenie tego owocu do naszego jadłospisu pomoże Nam obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, pomoże za to w podwyższeniu poziomu dobrego HDL. Jagody tak samo jak borówka amerykańska bardzo korzystanie wpływa na wzrok, ale również regulują pracę układu pokarmowego.
-
Czarna porzeczka
Czarna porzeczka jest owocem nie tak popularnym co opisana wcześniej borówka amerykańska czy jagoda, ale zdecydowanie dorównuje im kroku jeśli chodzi o źródło witamin i szeroki wachlarz właściwości zdrowotnych.
Porzeczka zawiera w sobie dużą ilość witaminy C, co prawda jak wiele innych owoców, które oferują ją w swoim składzie, jednak to właśnie porzeczka zawiera tej witaminy znacznie więcej niż owoce cytrusowe. Wystarczy zaledwie garstka tego owocu, aby zaspokoić dobowe zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C, które jest niezbędna dla jego prawidłowego działania. Ale to nie wszystko. Czarna porzeczka zawiera również sporą dawkę witaminy E oraz witaminy z grupy B, a prócz witamin także minerały takie jak żelazo, wapń, magnez oraz potas. Owoc ten jest na dodatek świetnym źródłem błonnika.
Tak jak borówka amerykańska oferuje działania prozdrowotne przez obecność flawonoidów, które spowalniają proces starzenia, a zawartość mirycetyny pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi oraz stabilizują ciśnienie tętnicze. Bogaty skład czarnej porzeczki powoduje, że korzystnie wpływa na oczyszczanie naszego organizmu z licznych toksyn, a jednocześnie poprawia jego odporność. Walory smakowe, ale również mała kaloryczność tego owocu powinna skutecznie zachęcić do jego spożywania.
Zamów swoje ulubione owoce sezonowe. Dawka witamin oraz minerałów na cały rok.
Poniżej znajduje się link do aktualnej oferty zawierającej owoce sezonowe z naszego gospodarstwa.

