Piękne włosy, skóra, paznokcie – to wszystko, a nawet więcej zapewni spożywanie kapusty.
Jest zdrowa, do właściwości związanych z urodą możemy dodać dobroczynne działanie na zdrowie.
Istnieje wiele teorii mówiących, że kapusta jest ciężkostrawna – jest nieprawdą to stwierdzenie
przez to z jakimi tradycyjnymi dodatkami ją serwujemy. W sobie ma tyle samo witaminy C,
co cytryna, witaminy z grupy B, E, K i całkiem sporo witaminy A. Ma też niezbędny dla zdrowia arsen,
do tego minerały: wapń, magnez, potas, żelazo oraz kwas foliowy.
Dobroczynne właściwości ma także sok z kapusty, on to wzmacnia odporność, pomaga na anemię i obrzęki,
spowodowane nadmiernym zatrzymywaniem płynów w organizmie. Codzienna szklanka takiego soku pita przez trzy tygodnie,
powinna pomóc w powrocie do normy.
Kapustę możemy poszatkować, dodać soli czego skutkiem jest proces fermentacji.
Taki zabieg pozwala przemienić nieco strukturę i mamy idealne źródło wapnia i potasu, a przede wszystkim – naturalny antybiotyk regulujący pracę układu trawiennego. Wytwarza się kwas askorbinowy,
przez co kapusta kiszona ma więcej witaminy C niż surowa. Wytwarza się także kwas mlekowy,
który oczyszcza przewód pokarmowy z bakterii gnilnych a stwarza warunki do rozmnażania
dobroczynnych bakterii jelitowych.
Kapusta już dostępna w naszym sklepie
sprawdź poprzez link:
https://pysznieizdrowo.pl/sklep/warzywa/kapusta-biala-cyclone/
https://pysznieizdrowo.pl/sklep/warzywa/kapusta-czerwona-rescue/